Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ.
Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κοινοποίηση της απόφασης υπ΄ αρ. 1828/08 του ΣτΕ στους συμβολαιογράφους και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, σχετικά με απαγόρευση κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων παραχώρησης σε κοινή χρήση λωρίδων οικοπέδων σε εντός σχεδίου οικισμούς κάτω των 2000κατοίκων.
Αυτό σημαίνει ότι η ως τώρα πρακτική να παραχωρούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων οικοπεδικές λουρίδες με συμβολαιογραφικές πράξεις στους Δήμους για να χρησιμεύσουν σαν δρόμοι ώστε να κατατμηθούν τα οικόπεδά τους και να τα χρησιμοποιήσουν για οικοδόμηση ή πώληση δεν μπορεί πλέον να γίνει.
Απαιτείται η Τοπική Αυτη να προχωρήσει σε πολεοδόμηση των οικισμών.
Η κατάσταση είναι τραγική αφού όσοι έχουν οικοπεδικές εκτάσεις που πρέπει να κατατμηθούν ή που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο χώρο δεν πρόκειται να οικοδομήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Τυχεροί είναι όσοι το έχουν κάνει στο παρελθόν.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :1) Από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 24.4-3-85 μέχρι σήμερα πως γινόντουσαν παραχωρήσεις στους Δήμους και κατατμήσεις; Που ήταν τόσα χρόνια οι δικαστικές αρχές και οι κυβερνήσεις;
2)Πότε θα γίνουν πολεοδομήσεις σε όλους τους οικισμούς της χώρας και με τι χρήματα(απαιτείται τεράστιο χρηματικό ποσό);3)Που θα οικοδομήσουν οι κάτοχοι των οικοπέδων και τα παιδιά τους με δεδομένο ότι στους οικισμούς της χώρας μένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία φτωχοί άνθρωποι;
Καλοπληρωμένοι δικαστές και πολιτικοί εύκολα αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις για μεγάλο μέρος του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα και μετά ψάχνουν για την κοινωνική αποδοχή των ενεργειών τους.
Η σωστή ενέργεια θα ήταν να υποχρεωθούν οι Δήμοι με ανάλογη χρηματοδότησή τους να κάνουν πολεοδόμηση των οικισμών και μετά να εφαρμόσουν το Προεδρικό διάταγμα.
Οι κάτοικοι των οικισμών υποφέρουν από τέτοια μέτρα, με τις αυθαίρετες παρεμβάσεις των δασαρχείων εντός των οικισμών και με την αδιαφορία των Δημοτικών αρχόντων μετά τον "Καποδίστρια Ι" που έχουν εγκαταλείψει τους οικισμούς στην τύχη τους.