Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Παρακολούθησα σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, περισσότερο από ενδιαφέρον, αφού μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να παραστώ σε κάποιο προηγούμενο και ήθελα να δω γενικά το κλίμα και τα πρόσωπα.
Κάθε νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί και ένα άλλο κλίμα διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το συμβούλιο είναι ότι και οι άνθρωποι που το αποτελούν, την ποιότητά του μπορεί να την αναδείξει ακόμη και ένας άνθρωπος ή ένας άνθρωπος να απαξιώσει το θεσμό. Έχει συμβεί πολλές φορές ένας άνθρωπος να μετατρέψει το Συμβούλιο σε «αρένα».
Η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σαφώς αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Το μαρτυρά αυτό και η μεγάλη παρουσία του κόσμου που δείχνει το ενδιαφέρον του για την πόλη.
Υπάρχουν όμως και κάποια αρνητικά σημεία που νομίζω ότι πρέπει να επισημανθούν. (Ελπίζω να μην διαστρεβλωθούν τα γραφόμενά μου από κάποιους «συναδέλφους μου», όπως συνέβη σε προηγούμενο δημοσίευμά μου για το χάος που επικρατούσε στο Δήμο μέχρι τώρα).
Το πρώτο που επισήμανα είναι η μεγάλη χρονική διάρκεια που κράτησε η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως. Αντί να διαρκέσει λιγότερο από μια ώρα, διήρκησε μια ώρα και σαράντα λεπτά. Ο Πρόεδρος πρέπει να «σφίξει» τη διαδικασία γιατί μακρηγορώντας οι ομιλητές, κουράζουν τον κόσμο και δεν υπάρχει διάθεση για να παρακολουθήσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο χρόνος αυτός είναι για ανακοινώσεις , ερωτήσεις και επερωτήσεις καθώς και απαντήσεις από τους αρμοδίους και όχι για συζήτηση επί παντός του επιστητού. "Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ."
Το δεύτερο που επισήμανα είναι ότι δόθηκε έμφαση από το Δήμαρχο σε θέμα που προέκυψε από συμπεριφορά εργαζομένων της υπηρεσίας Καθαριότητας. Θεωρώ ότι τα θέματα αυτά ποτέ δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και επιλύονται υπηρεσιακά. Δεν είναι αντικείμενο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά άλλων οργάνων. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιοι κατηγορούνται δημόσια για τη συμπεριφορά τους, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και αυτό είναι στοιχειώδες δικονομικό και συνταγματικό δικαίωμα , υπερισχύει δε κάθε κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες και δεν τους δόθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο του Δ.Σ.
Τα παραπάνω τα αναφέρω για να συμβάλλω στην καλύτερη λειτουργία ενός οργάνου, που δημιουργεί την εικόνα του Δήμου στον οποίο εργάζομαι και νοιάζομαι.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω την διαφορετική αντιπολίτευση που ασκεί ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κοτσανάς σε σχέση με το παρελθόν.
Ανδρέα τι ετοιμάζεις;