ΠΤΩΧΗ …ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!
Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ναυπακτίας ολοκλήρωσε χθες 28-3-2011 τη Συνεδρίαση που είχε διακοπεί την περασμένη Πέμπτη 24-3-2011, με θέμα την γνωμοδότηση του Οργάνου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και κατ΄ επέκταση για τον Προϋπολογισμό του 2011 που το εμπεριέχει. Η Συνεδρίαση είχε διακοπεί την Πέμπτη και είχαν αποχωρήσει κάποια μέλη από την αρχή της Συνεδρίασης, επειδή η Δημοτική Αρχή δεν είχε δώσει στα μέλη της Επιτροπής την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού και επομένως δεν ήταν δυνατό να σχηματίσουν άποψη. Δικαιολογημένη η άποψη αυτών των μελών , δικαιολογημένος και ο Δήμαρχος με τις υπηρεσίες του, αφού τα χρονικά περιθώρια για προετοιμασία είναι ασφυκτικά και τα προβλήματα εφαρμογής του Καλλικράτη άπειρα.
Η αναβολή της Συνεδρίασης για χθες, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της Επιτροπής να μελετήσουν την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού και να διατυπώσουν τις απόψεις τους στο Δήμαρχο και στους παρισταμένους δημοτικούς άρχοντες. Τα μέλη της Επιτροπής «βομβάρδισαν» το Δήμαρχο με ερωτήσεις περισσότερο, παρά με τοποθετήσεις για αλλαγές του Προϋπολογισμού, σαν απόρροια της περιοριστικής πολιτικής που μπορεί να ασκηθεί λόγω του δυσθεώρητου χρέους του Δήμου!
Ο Δήμαρχος από την αρχή τόνισε ότι στόχος του υπό κατάρτιση Προϋπολογισμού είναι η διαχείριση και εξάλειψη του χρέους, ύψους περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Χρέος προς εργολάβους ,προμηθευτές ,τρίτους κλπ. Το δίλλημα που έθεσε ο Δήμαρχος αν θα πρέπει να διαιωνίσουμε την πολιτική των προηγουμένων Δημάρχων που άφηναν στους επόμενους μεγάλα χρέη, ενώ εκτελούσαν πολυδάπανα Τεχνικά Προγράμματα ή να πληρωθεί το υπάρχων χρέος με περιορισμό των έργων του τρέχοντος έτους, ήταν το επιχείρημα υπέρ της επιλογής της Δημοτικής Αρχής για περιορισμό του χρέους φέτος και την επόμενη χρονιά.
Διατυπώθηκαν απόψεις για την ανάγκη χάραξης πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη του Δήμου, αφού αποφασίσουμε τι Δήμο θέλουμε και ποιους τομείς θα αναπτύξουμε με μια σχετική ιεράρχηση. Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και το νοικοκύρεμα του Δήμου και η βελτίωση υποδομών, όπως τα σχολεία που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, η καθαριότητα των παραλιών και των τουριστικών υποδομών. Επικρίθηκε από μέλος της Επιτροπής η επιλογή του Δημάρχου για πρόσληψη έξι ειδικών συνεργατών με ένα μεγάλο κόστος μισθοδοσίας και οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις και τις εκδηλώσεις του Δήμου. Ζητήθηκαν στοιχεία για το χρέος του Δήμου και επισημάνθηκε η ανάγκη διερεύνησης της νομιμότητάς του. Κάποια μέλη διαφώνησαν τελείως με τον τρόπο σύνταξης του Προϋπολογισμού λόγω έλλειψης αναπτυξιακών προοπτικών.
Ο Δήμαρχος προκάλεσε τα μέλη της Επιτροπής για τυχόν αλλαγές των προτεινομένων έργων. Τι να πουν όμως; Μπορείς άραγε να διαχειριστείς με πολλούς τρόπους τη φτώχεια και τα χρέη; Σε έναν Προϋπολογισμό 30,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα νέα έργα για όλο το Δήμο είναι ύψους 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες μιας μικρής Δημοτικής Ενότητας. Κάποια έργα στοχεύουν στην στέγαση των υπηρεσιών και κάποια άλλα γίνονται στην Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, όπως η ασφαλτόστρωση των παζαριών και η συντήρηση κληροδοτήματος. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Δήμο δεν υπάρχουν περιθώρια για έργα ανάπτυξης όπως οι αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και παραλιών, η οδοποιία , τα σχολεία , η Κοινωνική Μέριμνα , ο Πολιτισμός , ο Αθλητισμός ,η εκπόνηση μελετών, η αποχέτευση κλπ. ούτε μπορούν να συντηρηθούν οι υπάρχουσες υποδομές ιδιαίτερα στις Δημοτικές Ενότητες. Το κακό είναι ότι κατά δήλωση του Δημάρχου και στον επόμενο Προϋπολογισμό θα ξεχρεώνουμε τις οφειλές του Δήμου και επομένως θα έχουμε μια από τα ίδια.
Τα παράπονα βέβαια είναι πολλά και δικαιολογημένα, τόσο για τις Δημοτικές Ενότητες που δεν είχαν χρέη ή είχαν περίσσευμα και απαιτούν τα αναλογούντα ποσά του Προϋπολογισμού, όσο και για τις Κοινότητες που ο Νόμος «Καποδίστρια» συνένωσε με τη Ναύπακτο και σήμερα ζουν έναν Μεσαίωνα, για παράδειγμα οι Τοπικές Κοινότητες Μαμουλάδας και Αφροξυλιάς που αδικήθηκαν κατάφορα από τον Καποδιστριακό Δήμο Ναυπάκτου και πάλι βλέπουν οι κάτοικοι το «απόλυτο μηδέν» για φέτος και την επόμενη χρονιά.
Από την πολιτική της Δημοτικής Αρχής αυτοί που σίγουρα χαίρονται είναι η προηγούμενη ή οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που «φέσωσαν» τους πάντες και σήμερα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη. Θα πληρωθούν τα χρέη και επειδή η μνήμη των πολιτών είναι «κοντή», θα μπορούν σύντομα να κάνουν την πολιτική τους με τα μεγαλόπνοα σχέδια για ανάπτυξη και ευημερία!
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης έδειξε ότι μπορεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στο Έργο της Δημοτικής Αρχής, αλλά θα είναι και ένας «καλός μπελάς» σε περίπτωση στραβοπατήματος των αρχόντων. Ας προσέχουν.
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)